Koštaju, ali i vrijede

Većina će se vlasnika kućnih ljubimaca složiti s izjavom da životinje predstavljaju veselje i radost. Također će se složiti da suživot sa životinjama ne treba idealizirati, jer zahtijeva prilagodbu njezinim navikama i potrebama, a osim toga to sve košta i određenu količinu novca. Primjerice, u Americi se mjesečno na ljubimce u prosjeku troši oko 800 kuna u dolarskoj protuvrijednosti. Budući da preko polovice stanovništva Hrvatske u svome kućanstvu ima barem jednog kućnog ljubimca, i u Hrvatskoj je industrija kućnih ljubimaca unosna stvar. Ne toliko kao u SAD-u, ali s obzirom na platežnu moć hrvatskih građana, mjesečna potrošnja od 96 kuna otprilike će se proporcionalno odnositi na hrvatske ljubimce.

Proizvodi za kućne ljubimce

Procjenjuje se da će unutar sljedećih pet godina vrijednost industrije ljubimaca u svijetu porasti na 269 milijardi dolara. S jedne je strane u porastu broj internetskih stranica za prodaju proizvoda za ljubimce, kao i broj samih fizičkih trgovina, a s druge porast dohotka po glavi stanovnika. Veterinarsku skrb se općenito ne smatra dijelom industrije ljubimaca, već se gleda zasebno. U ovu industriju spadaju proizvodi i usluge za kućne ljubimce. U nastavku pročitajte popis najčešće korištenih proizvoda.

  • Hrana i poslastice – suha, mokra, dijetalna, smrznuta, sirova, dodaci prehrani, nagrade, štapići, kosti, paštete u tubi, keksi, žvakalice za zube, vitamini, suplementi, minerali, ulja.
  • Njega, higijena i zaštita od nametnika – sredstva za čišćenje, pranje, higijenu usta, sredstva protiv nametnika, četke, češljevi, kliješta, škare, šamponi, dezodoransi, pelene, maramice.
  • Oprema za korištenje u interijerima – posude za hranu i piće, toaleti, lopatice, piljevina, sijeno, pijesak, ležajevi, kreveti, deke, jastuci, krletke, akvariji, pumpe, filteri, grebalice, dekoracija.
  • Oprema za korištenje u eksterijerima – povodci, ogrlice, lanci, oprsnici, košare, transporteri, presvlake za vozilo, oprema za dresuru.
  • Igračke – žvakalice, grickalice i mozgalice vrlo su važne jer su poticajne i mentalno i tjelesno; izbor tipa igračke ovisi o dobi, pasmini i veličini životinje, kao i o samoj osobnosti.