Simptomi dijabetesa

Vaš krznati kućni ljubimac ima neke od sljedećih simptoma: umor, bezvoljnost, mršavljenje, debljanje, manjak apetita, čini vam se da slabije vidi, češće mokri, da je neprekidno žedan…? Ukoliko je vaš odgovor da, vrijeme je za posjet veterinaru. Ovo može biti pokazateljem niza bolesti, ali sve su ovo simptomi dijabetesa. Pas jednako kao i čovjek može patiti od dijabetesa, i to oba tipa – i tipa 1, kao i tijekom trudnoće gastacijskog dijabetesa. Kod tipa 1, samo tijelo onemogućuje gušteraču da proizvodi inzulin, a kod tipa 2 gušterača ne može proizvesti potrebne količine inzulina.

Što je dijabetes?

Dijabetes ili šećerna bolest stanje je organizma kada ne može rastvarati niti proizvoditi inzulin, hormon koji razgrađuje ugljikohidrate, zbog čega se u krvi nakuplja glukoza. Nažalost, ovo oboljenje sa sobom nosi brojne komplikacije – gubitak vida i s vremenom potpuno sljepilo, oštećenje žila i živaca u organizmu zbog čega može doći do bolova, pa i zatajenja nekih organa.

Statistika

Što kaže statistika? Na deset tisuća pasa procjenjuje se da u prosjeku oboli oko šezdeset. Dijabetes se javlja češće kod ženki nego mužjaka. Obično se pojavljuje između šeste i devete godine. Neke pasmine imaju genetsku predispoziciju za dobivanje dijabetesa, poput šnaucera, zlatnih retrivera, patuljastih pudli, foksterijera, samojeda i mopsova.

Što učiniti?

Bolest je neizlječiva, ali se može držati pod kontrolom. Pri prvim pojavama simptoma važno je konzultirati se s veterinarom. Šećer u krvi mjeri se vađenjem krvi iz uha psa i očitavanjem vrijednosti putem mjerača. Ukoliko se potvrdi postojanje bolesti, veterinar će životinju staviti na inzulin – odrediti doze i način na koji će se primjenjivati. Osim injekcija ili tableta inzulina, važno je prilagoditi prehranu psa, koje se mora strogo pridržavati i osigurati mu dovoljnu količinu aktivnosti. Pas mora uvijek biti dovoljno hidratiziran jer gubi tekućinu zbog poremećaja u lučenju inzulina. Pravoremena dijagnoza može psu spasiti život i povećati njegovu kvalitetu.