Veterinarstvo

Veterinarska medicina grana je medicine koja skrbi o zdravlju, odnosno prevenciji, dijagnostici i liječenju bolesti i poremećaja kod kućnih ljubimaca, životinja s farme i divljih životinja. Osim toga, važno je područje veterine javno zdravstvo, odnosno pregledi životinja koje se uzgajaju za prehranu, kao i kontrola proizvodnje i prometa hrane životinjskog porijekla.

Veterinarski fakultet u Zagrebu

Pri Sveučilištu u Zagrebu djeluje Veterinarski fakultet koji je osnovan prije cijeloga stoljeća – 1919. godine, pa je ove godine taj vrijedan jubilej obilježio nizom aktivnosti poput predavanja, radionica i projekata. Njegova kvaliteta prepoznaje se diljem Europe, a uz studij veterine na hrvatskom jeziku moguće je upisati i onaj na engleskom.

Hrvatski veterinarski institut

Institut – stručna i znanstvena veterinarska ustanova koja još od 1933. prati nametničke, zarazne i ostale životinjske bolesti te predlaže načine njihovog suzbijanja. Djelatnici Veterinarskog instituta izlaze na teren gdje obavljaju dijagnostiku, a to čine i putem laboratorijskih istraživanja.

Ostale veterinarske ustanove u RH

Dok bavljenje veterinarstvom još nije bilo uobičajeno u domeni privatnih djelatnosti, postojale su jedino veterinarske stanice. U Hrvatskoj se nakon uvođenja privatnih veterinarskih praksi početkom 1990-ih počeo smanjivati broj stanica, pa je od preko 100 stanica u Hrvatskoj broj pao na njih 60, djelomično zato što su se neke stanice proglasile ambulantama. Danas osim njih u Hrvatskoj postoje još i privatne veterinarske prakse, bolnice i klinike. Osim toga, u sustavu postoje i različite veterinarske organizacije, službe i tijela kontrole. Privatni veterinari nalaze se u hrvatskim gradovima, i to onim većim.

Povećanje broja životinja

Iako je primjetan velik broj kućnih ljubimaca na državnoj razini, primjetno je i smanjenje broja domaćih životinja na obiteljskim gospodarstvima, što je posljedica prestanka bavljenja poljoprivredom i stočarstvom zbog ekonomskih ili drugih razloga. Međutim, iako broj malih i srednjih gospodarstava opada, raste broj životinja na preostalim velikim farmama. Veterinari u najvećoj mjeri svoje poslove obavljaju upravo na tim seoskim imanjima.